Milyen kémény kell a kondenzációs kazánokhoz?

kondenzácios kémény

Milyen kéményt válasszak a kondenzációs kazánomhoz?

Sokakban felmerül ez a kérdés, amikor fűtéskorszerűsítés előtt állnak, ezért úgy gondoltuk, hogy ebben a cikkben egy átfogó képet adunk a különböző kéményrendszerekről.

Mi az első lépés, ha fűtéskorszerűsítésen gondolkodom?

A fűtéskorszerűsítés első lépéseként fontos a tüzelőberendezés kiválasztása. Azt tanácsoljuk, hogy a kazán megvásárlása előtt konzultáljanak szakemberrel, aki segít abban, hogy milyen teljesítményű és milyen típusú készüléket érdemes az Ön lakásába telepíteni. Ez azért fontos, mert az előzetes felmérésnek köszönhetően, kizárhatóak olyan esetek, amikor egy kisebb lakásban túl nagy teljesítményű kazán kerül, amely nem fog hatékonyan működni vagy esetleg fordítva. Ha kiválasztottuk a megfelelő kazánt, akkor következik a füstgáz-elvezető kiépítése.

Milyen kéményt válasszunk?

A kémény telepítésénél is hasonlóan kell eljárnunk,mint a kazán kiválasztásánál. Először is kell keresnünk egy kivitelezőt, aki majd kiépíti az égéstermék-elvezető rendszerünket. A kivitelező fogja eldönteni, hogy milyen kéményt kell telepíteni az aktuális kazánhoz.

Milyen opciók állnak rendelkezésünkre egy kondenzációs kémény esetén?

  • Cső a csőben rendszer: Az egymásban vezetett csövek közül a belsőben távozik a füstgáz, míg az azt körülvevő külső cső biztosítja az égéshez szükséges levegőt. Az anyagát tekintve a belső cső műanyag, a köpenycső pedig alumínium. Lakossági felhasználásra: D60/100 vagy D80/125 rendszer.
  • Osztott rendszer: Itt használjuk az egyfalú rendszereket, ahol külön csövön távozik az égéstermék, egy másikon pedig beáramlik a friss levegő. Az égésterméket elvezető csövet vagy a meglévő kéménykürtőbe, vagy egy utólagosan épített szigetelt, szerelt kéménybe vezetik. Anyagát tekintve: műanyag egyfalú merev vagy flexibilis rendszerrel, vagy rozsdamentes acél egyfalú merev vagy flexibilis rendszerrel. Lakossági felhasználásra: D80, D100.
  • Szerelt szigetelt kéményrendszer: Kiépítése abban az esetben szükséges, ha a meglévő falazott kémény valamilyen okból nem felhasználható. Ilyenkor a legtöbb esetben egy új külső szigetelt kéményt kell kialakítani. A szigetelt kéménybe való bekötéshez használhatjuk az egyfalú vagy a cső a csőben rendszereket. A szerelt kémény lehet rozsdamentes acél kettősfalú hőszigetelt rendszer vagy műanyag/inox hőszigetelt rendszer. Lakossági felhasználásra: D80/140 (rozsdamentes acél kettősfalú hőszigetelt rendszer), D80/130 ( PPs/INOX kettősfalú hőszigetelt rendszer).

Mitől függ, hogy melyik kéményrendszer lesz telepítve?

  • a meglévő kéménykürtő átmérőjétől
  • a kiválasztott kazán gépkönyvében megengedett maximális kéményhossztól (ventilátor teljesítménye miatt)
  • a meglévő kémény bélelés állapotától
  • a meglévő kéménykürtő kialakításától (elhúzások száma)
  • hő és áramlástechnikai méretézéstől
magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ