Tegye biztonságossá társasházi gyűjtőkéményét!

Tegye biztonságossá társasházi gyűjtőkéményét!

Hazánkban az 1960-as évektől az 1980-as évek végéig felépült társasházak többségében úgynevezett gyűjtőkéményes rendszer működik. Ez azt jelenti, hogy az egymás felett található lakások minden gázberendezése egy közös kürtőbe van bekötve.

Öregedő kémények, fokozódó problémák

Mára szinte tömegjelenséggé vált az évtizedes kémények állagromlása, ami nem csak problémás, de kifejezetten veszélyes jelenség is. A rendszeres kéményellenőrzések alkalmával évről-évre egyre többen szembesülnek a problémával – az omlásveszély és a szén-monoxid visszaáramlása a legsúlyosabb esetek, azonban sajnos ezek is egyre gyakoribbak.

Ennek oka az, hogy a gyűjtőkémények elsődlegesen tipizált betonelemekből épültek, melyek az évek során töredezetté váltak, így nem biztosítják a kéményben szükséges tömörséget. Tovább ront a helyzeten, hogy a kéményekre kötött gázberendezések átlagosan 30-35 évesek, így maguk a készülékek is elavultak és rossz hatásfokon működnek.

Ráadásul egy állagromlott kéményre kötött nyílt égésterű gázberendezés esetén a CO visszaáramlás valószínűsége is hatványozódik – megnövekszik a szén-monoxid mérgezés valószínűsége.

Felújítás: befektetés a jövőbe

A gyűjtőkémények felújításával, valamint a tüzelőberendezések modernizálásával nem csak a szén- monoxid mérgezés veszélye minimalizálható, de érzékelhetően csökken a károsanyag-kibocsátás, a nagyobb hatékonyságú készülékeknek köszönhetően pedig a gázszámla is csökkenthető.

Ráadásul egy modern rendszer akár időjáráskövető móddal és programozható hőmérséklettel is üzembe helyezhető.

Arról nem is szólva, hogy egy modernizált rendszerrel az ingatlan maga is jelentősen felértékelődik.

Mi történik a felújításkor?

A társasházi gyűjtőkémények felújítása során a szükséges tisztítást és marást követően lehetővé válik a meglévő kürtő használata. A modernizálásnak köszönhetően egy a modern jogszabályi követelményeknek mindenben megfelelő, biztonságos kondenzációs kazán kerülhet beépítésre.

Ehhez szükséges egy osztott rendszerű túlnyomásos égéstermék elvezető, mely aknaként használja fel a meglévő gyűjtőkéményt, ráadásul a rendszerre kötött visszaáramlást gátló szelep az aktuálisan nem üzemelő gázkészülékeket ki is zárja a rendszerből.

Bontás nélkül, minimális felfordulással…

Az úgynevezett osztott rendszerű égéstermék-elvezetők lényege, hogy a füstgáz a meglévő kürtőn át távozik, míg egy másik csövön keresztül biztosítjuk az égéshez szükséges levegőt, így hozva létre egy biztonságos, zárt rendszert. Ez utóbbit a homlokzattól a készülékig egy 80 mm átmérőjű cső segítségével vezetjük be.

Egy felújítás természetesen soha nem zajlik a lakásban élők számára láthatatlanul, azonban a gyűjtőkémények modernizálása bontás nélkül, ráadásul minimális kosz- és porszennyezés mellett valósítható meg.

Kinek a kéménye?

A munkálatok megkezdése előtt a legfontosabb azt tisztázni, kinek a tulajdonában is van az adott gyűjtőkémény. Tulajdonosok lehetnek az egyes lakások tulajdonosai, de képezheti a társasház közös tulajdonát. Ennek megállapítását követően egy állapotfelmérés során megállapítható a kémény állapota.

Az árajánlat általában tartalmazza a kazáncsere költségét, a munkavégzés anyagköltségét és a munkadíjat is.

Finanszírozási lehetőségek

A társasházak egy része kifejezetten rendelkezik olyan tőkével, melynek célja a különböző kivitelezési munkák elvégeztetése, például a gyűjtőkémények modernizálása.

Amennyiben azonban a társasház ilyen tőkével nem rendelkezik, akkor magánszemélyként, közös tulajdonú gyűjtőkémény esetén pedig társasházként van lehetőség úgynevezett előtakarékossági számla megnyitására – a részletekről érdeklődjön munkatársainknál!

Szakértő segítség vagy súlyos bírság?

Megjegyzendő, hogy a gyűjtőkémények, és általában az égéstermék-elvezetők szigorú szabályozása miatt nem elég egy „hozzáértő” ember – olyan szakemberrel érdemes együtt dolgozni, aki a kéményépítés mellett az engedélyeztetési folyamatokban is járatos. Ne feledjük, egy kis szabálytalanság is komoly bírságot és újabb költségeket jelenthet!

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ