Kondenzációs kémények

A kondenzációs kémény égéshőre vonatkozó hatásfoka akár a közel 100%-os értéket is elérheti. Nem véletlen tehát, hogy ezek a kémények a lakosság körében és az ipari környezetben is átlagon felüli népszerűséggel rendelkeznek. 

Hogyan működik a kondenzációs kémény?

A kondenzációs kazánok természetesen zárt égésterű, költséghatékony és modern készülékek. Az égéstermék egy úgynevezett túlnyomásos csövön át távozik a szabadba. Az égéshez nélkülözhetetlen oxigén egy másik, külön erre a célra szolgáló csövön keresztül érkezik. 


A kondenzációs kazánban található beépített ventilátor gondoskodik a túlnyomásról, mely a keletkezett égésterméket a csöveken keresztül a szabadba juttatja. Komplexitása miatt a kémény valóban összetett rendszernek tekinthető. Napjainkban a kémény hivatalos neve az égéstermék-elvezető rendszer lett. 

A kondenzációs kémény stabilitását a túlnyomásos kialakítású, méretpontos tokos-gumigyűrűs illesztések garantálják. A kondenzációs kémény az esetek többségében speciális műanyagból (PPS) vagy rozsdamentes acélból készül. A tömítéseket tekintve a megbízható EPDM gumi az alapanyag.

Miért előnyös a kondenzációs kémény?

  • A kondenzációs kémény hőcserélője az égés folyamán felgyülemlett égéstermékeket hatékonyan hűti vissza az optimális hőmérsékletükre. A kondenzációs kémény belsejében keletkezett vízgőz lecsapódik, és ennek köszönhetően jelentős mennyiségű hő szabadul fel. A felszabadult hő hasznosul, mielőtt a kéményen kijutna.  

  • Ha a leghatékonyabb lakossági fűtési megoldást keresi, a kondenzációs gázkazánok jelentik a segítséget. A kondenzációs eljárások lényege, hogy az égés folyamán összegyűlt hő mellett az égéstermékkel közösen távozó vízgőz energiáját is hasznosítja. Hatásfoka az értékét tekintve akár a 98%-ot is elérheti.

  • A webáruházunkban elérhető összes kondenzációs kémény maradéktalanul teljesíti a jogi és műszaki elvárásokat. A kémény építés folyamán is szükséges ügyelni a műszaki követelmények teljesítésének.

A kémények építése és kivitelezése

A kondenzációs kémény terén a legnépszerűbb a koncentrikus rendszer, azaz a cső a csőben rendszer használata. Ilyen rendszereknél a túlnyomásos belső csövet egy nagyobb átmérővel rendelkező, külső cső veszi körül. A csöveket pedig távtartókkal látják el a tökéletes stabilitás érdekében.

A másik gyakran alkalmazott eljárás az osztott rendszer alkalmazása. Az osztott rendszerek alapvető elve, hogy két külön csővel rendelkeznek. Az egyik cső az égéstermék elvezetésére, a másik cső pedig a levegő bezetésére szolgál. 

Fontos, hogy a koncentrikus és osztott rendszereket kizárólag belső tereken lehet használni. A kitorkollási szakaszok természetesen kivételt képeznek.

  • Külső tereken kiemelten fontos a hatékony szigetelés biztosítása, ezért minőségi szigetelt rendszereket építünk. A szigetelt rendszerek ismérve, hogy a túlnyomásos cső a speciális köpeny mellett egyedi hőszigeteléssel is bővül.

  • Ha ipari felhasználás a cél, akkor célszerű a kaszkád rendszereket számításba venni. A kaszkád rendszerek több, összekapcsolt tüzelőberendezés égéstermék-elvezetői funkcióit látják el.

  • A gyűjtőkémény használata általában társasházaknál ideális választás. A speciális kéménnyel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy szintenként legfeljebb egy tüzelőberendezés alkalmazható. A szintenkénti egy tüzelőberendezés csatlakozása osztott vagy koncentrikus rendszer segítségével valósulhat meg.

A kondenzációs kémény tehát kifejezetten hatékony megoldást nyújt, elsősorban a lakossági felhasználás területén. Hatásfoka kiemelkedő, és számos rendszerrel kompatibilis.

magyar zászló angol zászló
Az oldal sütiket használ. További információ